Engelsk cocker spaniel

COCKER SPANIEL - Race beskrivelse fra Spanielklubben

HELHEDSINDTRYK Glad og robust med gode jagtegenskaber, harmonisk og kompakt. Måler omtrent det samme i skulderhøjde som fra manke til halerod.
KARAKTERISTISKE
TRÆK
Muntert væsen med altid logrende hale. Har typiske, travle bevægelser, især når den følger fært. Går frygtløs gennem tæt krat.
TEMPERAMENT Blid og hengiven, dog fuld af overstrømmende livsglæde.
HOVED Kvadratisk næseparti med markeret stop placeret midt mellem næsespids og nakkeknude. Skallen veludviklet og fintmejslet, hverken for spinkel eller for grov. Kindben ikke fremtrædende. Næsen stor nok til at sikre en fintmærkende lugtesans.
ØJNE Runde, men ikke fremtrædende. Mørkebrune eller brune, ikke lyse, men hos brune, liver roan og brun/hvide hunde dog mørkt nøddebrune for at svare til pelsfarven. Udtrykket er intelligent og mildt, men vågent, åbent og muntert. Øjenrandene skal slutte tæt.
ØRER Dråbeformede, lavt ansat i højde med øjnene. De lette faner skal kunne nå frem til næsespidsen. Godt behæng af lange, lige silkebløde hår.
BID Stærke kæber med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, d.v.s. at de øverste fortænder overlapper de underste og er placeret vinkelret på kæben.
HALS Moderat lang, muskuløs. Smukt indpasset i de skrånende skuldre.
FORPART Skuldrene skrå og fintbyggede. Forben lige og med kraftige knogler, tilpas korte til at give koncentreret kraft. Ikke så korte, at de begrænser den vældige arbejdsevne, man kan forvente hos denne storartede jagthund.
KROPSTYKKE Kraftigt og kompakt. Brystet veludviklet med dyb brystkasse, hverken bred elle smal i fronten. Godt hvælvede ribben. Lænden kort og bred med fast, lige overlinie, der falder let mod halen fra lændens afslutning til haleroden.
BAGPART Bred, godt rundet, meget muskuløs. Bagben med kraftige knogler, god knævinkel og korte haser, der kan give rigeligt fraskub.
POTER Faste med tykke trædepuder. "Kattepoter".
HALE Ansat en smule lavere end ryglinien. Skal have muntre bevægelser og bæres vandret, aldrig rejst.
BEVÆGELSER Effektiv med kraftig fraskub, meget jordvindende.
PELS Ligger glat til kroppen, silkeagtig i strukturen, ikke for rigelig og aldrig krøllet. God fanedannelse på forben, krop og bagben over haserne.
FARVE Forskellige. Hos ensfarvede hunde er hvidt kun tilladt på brystet.
STØRRELSE Omtrentlig skulderhøjde: Hanner; 39-41 cm. Tæver; 38-39 cm. Omtrentlig vægt: 12,5-14,5 kg.
FEJL Enhver afvigelse fra de foregående punkter skal betragtes som fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang.
BEMÆRK Hanhunde skal have to normalt udviklede tekstikler i pungen.

      

Fuld af livsglæde, energi og med en konstans logrende hale. Blid og hengiven overfor alle i familien og venlig mod fremmede. Velegnet som selskabshund, blot man hele tiden har i tankerne, at der bag det indtagende væsen gemmer sig en beslutsom og selvstændig jagthund med et stort behov for aktivitet.

Den er aktiv og behøver en hel del beskæftigelse og motion, helst med mulighed for at bevæge sig frit og bruge næsen. Den har et stort kontaktbehov og trives ikke med at være alene for lang tid ad gangen.

Vildt interessen er specielt rettet mod fugle og det ligger lige under huden, så hunden skal tidligt lære grundlæggende lydighed med hovedvægt på indkald.

Dens silkeagtige pels er glat tilliggende, ikke for rigelig og aldrig krøllet. Den skal trimmes og klippes jævnligt og kræver en del arbejde med kam og børste. Væn tidlige hunden til pelsplejen, så den bliver en daglig hyggestund for begge parter. Fjern jævnligt hår i ørene.

Spaniels går tilbage til 1100 tallet og blev oprindeligt ikke betragtet som selvstændige racer. Først i 1800 tallet blev de delt op i to grupper. Hunde over 11 kg var "Starters", som skulle jage vildtet op. De mindre kaldes Cockere, og de skulle både rejse og apportere. De brugtes fortrinsvis til jagt på skovsnepper (woodcocks). Cocker Spaniels stammer fra Wales og Syd England og blev anerkendt som race i 1892. Den bruges fortsat til jagt, om end de fleste i dag holdes som selskabshunde.