Genetik

Jeg vil prøve at forklare lidt om nedarvning af de forskellige farver og aftegninger hos cocker spaniels.
Genetik kan være en jungle for nogen, men jeg synes det er utrolig spændende at arbejde med og det er sjovt at kunne forudsige hvilke farver osv der kommer i et kuld. Det er ikke altid til at forudsige 100% da genetik altid kan tage en drejning man ikke lige havde taget højde for og de ressisive gener kan bæres gennem rigtig mange generationer før de kommer til udtryk hvor man ikke lige ventede det.

Først en oversigt over genkoderne:

BBEE = Sort (homozygotisk)
BBEe = Sort (heterozygotisk, bærer rød)
BbEE = Sort (heterozygotisk, bærer brun)
BbEe = Sort (heterozygotisk, bærer brun og rød)

BBee = Rød (homozygotisk)
Bbee = Rød (homozygotisk, bærer brun)


bbEE = Brun (homozygotisk)
bbEe = Brun (heterozygotisk, bærer rød)
bbee = Gylden (lys rød farve)

TT = Ensfarvet (homozygotisk)
Tt = Ensfarvet (heterozygotisk, bærer broget)
tt = Broget (homozygotisk)

tt RR = Roan (homozygotisk)
tt Rr = Roan (Heterozygotisk, bærer klarttegnet)
tt rr = Klarttegnet (sort/hvid ell. rød/hvid) (homozygotisk)

cc = Tan - tegning
II = Tan - anlæg


Nogle egenskaber nedarves dominant (skrevet med store bogstaver) og nogen egenskaber nedarves ressisivt (skrevet med små bogstaver) for at en ressisivt nedarvet egenskab skal komme til udstryk må der ikke være et dominant gen der dækker over det.
Et eksempel er en rød cocker, den røde farve nedarves ressisivt dvs der skal være to røde gener (et fra hver forælder) for at en cocker er rød.
Hvis man parrer en rød tæve med en rød han får man udelukkende røde hvalpe.

Den sorte farve nedarves dominant og det giver nogle flere muligheder for gentype hos en sort hund da den kun behøver at have fået et enkelt sort gen fra en af forældrene for at blive sort.
Hvis man parrer en sort tæve som ikke bærer på andre farver (BBEE) med en rød eller en brun han får man udelukkende sorte hvalpe, det sjove kommer hvis den sorte hund bærer f.eks rød (BBEe) og parres med en rød hund (BBee) så kommer der i teorien 50% sorte hvalpe og 50% røde hvalpe.

Ensfarvet (TT) dominerer over broget (tt)
To ensfarvede hunde har mulighed for at give både ensfarvede og brogede hvalpe hvis de begge bærer genet for broget.
To brogede hunde kan kun give brogede hvalpe.

Broget findes i to varianter: Roan som er dominant og klarttegnet som er ressisivt.
Her gælder det igen at to roan hunde kan give klarttegnede hvalpe hvis de begge bærer dette gen, hvorimod to klarttegnede hunde ikke kan give andet end klarttegnede hvalpe.

Tan aftegningen er lidt mere speciel, den består af to genpar "cc" som er det genpar der tillader at tegningen træder frem og som er ressisivt, Og "II" som er selve tan anlægget og dette er dominant. Hunden skal altså have "cc" for at tan kommer til udtryk på hunden og så enten "II" eller "Ii" for at anlægget også er der.
Tan kan derfor bæres selvom en del af egenskaben er dominant.

Zobel er en forholdsvis ny farve/mutation og der er en del forskning i gang omkring farven, der er flere teorier omkring nedarvningen. Den bedste og mest troværdige findes her http://www.cocker.nu nederst på siden hvor der står "inheritance of Sable"

På denne side
http://www.kennelcockett.se/Projektarbete/Cockerns%20färger.htm findes også rigtig gode forklaringer og oversigter over farver og aftegninger inkl. zobel.

DNA